Uvjeti korištenja i rezervacije smještajnih jedinica

Pravila i uvjeti rezervacije smještajnih jedinica

 

Prilikom potvrde rezervacije podrazumijevamo da ste s pravilima upoznati i suglasni te da ćete ih se u potpunosti pridržavati.

 1. Ponuda

Upit možete uputiti putem e-maila, faxa, telefona ili obrasca na našim web stranicam. Odgovor Vam šaljemo e-mailom ili faxom radi što boljeg predstavljanja smještajne jedinice. Na postavljani upit šaljemo ponudu prema traženim zahtjevima ili ukoliko nismo u mogućnosti ispuniti sve želje gosta šaljemo ponudu za najsličniji smještaj prema željama gosta. Agencija jamči za istinitost cijena i uvjeta pod kojima se iste nude. Ukoliko u slučaju više sile prilikom dolaska nije moguće koristiti apartman agencija će ustupiti alternativan smještaj slične cijene, pa i u slučaju da je alternativan smještaj veće kategorije i vrste nego rezervirani.

 1. Rezervacija

Prihvaćanjem ponude, odnosno uplate akontacije za ponuđeni smještaj gost prihvaća naše uvjete. Uplatom akontacije po ponudi agencije, potpisivanjem ugovora, vouchera ili prijavnice, odnosno diktiranjem broja svoje kreditne kartice kod kupnje usluga putem sredstava daljinske komunikacije, gost zasniva pravni odnos s agencijom, te potvrđuje da je upoznat s ovim Općim uvjetima pružanja usluge smještaja, te da ih u cijelosti prihvaća. Troškove slanja akontacije snosi gost. Prilikom rezervacije gost je dužan pružiti na uvid sve osobne podatke koje zahtjeva postupak rezervacije. Prilikom rezervacije smještaja potrebno je uplatiti akontaciju čiji postotak varira od 30% do 50 % ukupnog iznosa, ovisno o objektu i terminu koji se rezervira. Ukoliko se uplata ne izvrši u dogovoreno vrijeme smatrati će se otkazom rezervacije te agencija je slobodna taj smještaj ponuditi drugom gostu. Nakon uplate i primitka akontacije, agencija gostu šalje potvrdu o rezervaciji.

 1. Pravo Arno renta na promjene i otkaz rezervacije

Arno rent zadržava pravo promjene rezervacije ako nastupe izvanredne okolnosti koje se ne mogu predvidjeti, izbjeći ili otkloniti. Rezervirani smještaj može se zamijeniti samo uz prethodnu obavijest gostu i to smještajem iste ili više kategorije i po cijeni smještaja po kojoj je gost potvrdio rezervaciju. Ako je zamjenski smještaj moguć samo u objektu više kategorije i po cijeni većoj za 10% od cijene uplaćene rezervacije, Arno rent  zadržava pravo naplate razlike u cijeni uz konzultaciju gosta. U slučaju nemogućnosti zamjene uplaćenog smještaja, Arno rent zadržava pravo otkaza rezervacije uz prethodnu obavijest gostu najmanje 7 dana prije početka korištenja usluge, te jamči povrat cjelokupnog uplaćenog iznosa. Ukoliko nije moguća adekvatna zamjena na dan početka korištenja usluge, Arno rent će se truditi gostu pružiti informaciju o mogućem smještaju koji nije u ponudi Arno rent i svakako vratiti gostu nerealizirani uplaćeni iznos.

 1. Pravo gosta na promjene i otkaz rezervacije

U slučaju da gost želi promijeniti ili otkazati rezervaciju učinjenu prema njegovom zahtjevu, mora to učiniti pismeno (emailom, poštom ili faxom). Pod promjenom se smatra promjena broja osoba ili datuma početka i/ili završetka korištenja usluge najkasnije 30 dana prije početka korištenja usluge. Prva promjena rezervacije, ukoliko je moguća bez dodatnih troškova, bit će napravljena besplatno. U slučaju da promjena rezervacije nije moguća, te ako gost zbog toga odustane od potvrđene rezervacije, primjenjuju se dolje navedeni uvjeti otkaza rezervacije. Promjena smještajne jedinice i svaka promjena unutar 30 dana prije početka rezervacije te tijekom korištenja rezervacije smatra se otkazom rezervacije. U slučaju otkaza fiksno potvrđene rezervacije privatnog smještaja, datum primitka pismenog otkaza predstavlja osnovu za obračun otkaznih troškova kako slijedi. Kao osnova za obračun otkaznih troškova uzima se datum kada je gost obavijestio da želi otkazati rezervaciju:

 • za otkaz do 30 dana prije početka korištenja usluge, naplaćuje se 10 % od cijene smještaja umanjena za troškove slanja
 • za otkaz od 29. dana do dana prvog dana dolaska nismo u mogućnosti vratiti akontaciju

Ukoliko gost u rezerviranu smještajnu jedinicu ne dođe do ponoći na dan početka usluge, a nije se javio Arno rent-u ili pružatelju usluge, rezervacija se smatra otkazanom, pa se troškovi otkaza obračunavaju prema gore navedenom. Ako gost koji otkazuje putovanje nađe novog korisnika za istu rezervaciju, Arno rent će zaračunati samo stvarne troškove uzrokovane zamjenom. Otkaz bez otkaznih troškova vrijedi samo u sljedećim slučajevima i to uz obaveznu pismenu potvrdu:

 • smrt
 • nesretni slučaj s teškom tjelesnom ozljedom
 • iznenadna akutna bolest, za koju je potrebna neodgodiva liječnička skrb
 • poremećaji u trudnoći
 • štete na imovini uzrokovane požarom, elementarnom nepogodom ili namjernim krivičnim djelom treće osobe
 • vojna vježba

Uplate akontacije moguće je izvršiti kako slijedi:

Uplatom na kunski žiro račun koji će vam dati agencija prilikom rezervacije.

U slučaju kraćeg boravka od rezerviranog obračunava se ukupna cijena smještaja za cijelo rezervirano razdoblje.

 

 1. Opis usluga smještaja

Smještaj u ponudi agencije opisan je  uvidom u stvarno stanje smještaja od strane djelatnika agencije na licu mjesta.

Apartmani se sastoje od spavaće sobe, kuhinje, kupaonice i prostora vani (balkona, terase, vrta i sl.) Posteljina i mali ručnici su u apartmanu. Kuhinja sadrži pribor za jelo i piće, posuđe, štednjak, hladnjak. Ukoliko nešto nedostaje treba javiti na vrijeme.  Od dodatne opreme neki apartmani sadrže TV-SAT, DVD player, klima uređaj, aparat za kavu, toster, mikrovalnu, kuhalo za vodu… Dodatne sadržaje potrebno je zatražiti prilikom upita. Standardi smještaja, prehrane, usluga i ostalog kod pojedinih mjesta i zemalja su različiti i nisu usporedivi. Svaki gost treba biti primljen u čistu i urednu smještajnu jedinicu, te će svakog gosta dočekati čiste plahte.

 1. Cijene

Cijene objavljene u ponudi agencije variraju od objekta do objekta, te su istaknute uz svaku smještajnu jedinicu i ne uključuju PDV. Cijene smještajnih jedinica izražene u stranoj valuti temeljene na odnosu vrijednosti kune i stranih valuta. Agencija zadržava pravo promjena navedenih cijena, te one mogu odstupati u slučaju monetarnih promjena najviše do 5 %, ovisno o tečaju. Tada agencije više ne može garantirati cijenu ugovorenu prilikom plaćanja akontacije i potvrde rezervacije.

U cijenu su uključeni troškovi električne energije, plina, vode. Uz navedene cijene za svaki apartman, plaća se dodatno završno čišćenje apartmana. Cijena završnog čišćenja iznosi 20-40 EUR, ovisno o veličini apartmana

 1. Boravišna pristojba

Prema važećem Zakonu o boravišnoj pristojbi Republike Hrvatske, gost je dužan platiti boravišnu pristojbu istovremeno s plaćanjem usluge smještaja. Boravišna pristojba propisana Zakonom o boravišnoj pristojbi Republike Hrvatske iznosi od 2,00 do 7,00 kn po osobi na dan za odrasle osobe. Mladi od 12. do 18. rođendana imaju popust od 50% na taj iznos, dok djeca do 12. rođendana ne plaćaju boravišnu pristojbu. Konačan iznos boravišne pristojbe za određenu rezervaciju ovisi o odredištu u Republici Hrvatskoj i terminu boravka, a naplaćuje se prema ovim Općim uvjetima i istovremeno s uplatom konačnog iznosa za smještaj.

 1. Dolazak

Ulazak u apartman je nakon 13 sati na dan pružanja usluge smještaja.

Agencija ili iznajmljivač nisu obvezni primiti goste prije 13 sati. Prilikom dolaska potrebno je stanodavcu/agenciji predati dokumente svih korisnika smještaja radi prijave. Ukoliko posjedujete kreditnu karticu prilikom dolaska potrebno je kreditnu karticu provući kroz pos terminal da bi agencija na taj način imala podatke o kartici koje ćemo koristiti isključivo u svrhu naplate smještaja prema unaprijed obavljenoj rezervaciji. Nakon primanja gosti će biti upućeni u rezervirani smještaj. Za neke objekte gost je dužan ostaviti polog (stanodavcu/agenciji) u iznosu od 100 EUR iz kojih će biti naplaćena eventualna šteta u apartmanu ili će novac biti gostu vraćen na odlasku.

 1. Odlazak

Apartman je potrebno napustiti na dan naznačen na rezervaciji do 10 sati. Na dan odlaska gost je dužan dozvoliti pružatelju usluga pregled stanja unajmljenog smještaja, te isti predati u stanju kakvom ga je zatekao na dan dolaska. Kod odlaska stanodavac provjerava apartman i zadržava pravo nastalu štetu nadoknaditi iz pologa ostavljenog na početku. Ukoliko apartman ne napustiti do 10 sati zadržavamo pravo naplatiti još jedan dan.

 1. Parking

Agencija se ne obvezuje gostu pronalaziti parkirno mjesto.

 1. Klima

Ukoliko iznajmljivač primijeti da je klima uređaj uključen i prozori su otvoreni u trenutku kad se gost nalazi ili ne nalazi u rezerviranom smještaju, iznajmljivač zadržava pravo naplate nemarnog korištenja klima uređaja što povećava cijenu boravka za 2 – 3 EUR dnevno.

 1. Čćenje

Čišćenje se vrši na dan dolaska i odlaska od strane iznajmljivača. Ukoliko je potrebno čišćenje za vrijeme boravka gosta potrebno je to dogovoriti sa stanodavcem ili agencijom. Uz navedene cijene za svaki apartman, plaća se dodatno završno čišćenje apartmana. Cijena završnog čišćenja iznosi 20-40 EUR, ovisno o veličini apartmana. Gost je obvezan ostaviti uredno rezervirani smještaj. Čišćenje kuhinjskog posuđa pred odlazak je obveza gosta.

 1. Kućni ljubimci

Prilikom upita potrebno je navesti vrstu, pasminu i težinu kućnog ljubimca jer neki apartmana ne primaju kućne ljubimce. Naknada za kućnog ljubimca iznosi 5 – 10 EUR dnevno. Nije dozvoljeno ostavljati kućnog ljubimca samog, bez nadzora vlasnika, u apartmanu.

Ukoliko prilikom rezervacije niste naveli kućnog ljubimca agencija ili stanodavac zadržava pravo otkaza rezervacije prilikom dolaska.

 1. Reklamacije

Reklamacije treba najaviti prilikom nastanka problema, ne uvažavamo reklamacije pri odlasku niti naknadno. Molimo sve nastale probleme i reklamacije prijaviti na vrijeme kako bi ih pokušali riješiti na obostrano zadovoljstvo.

Obveza gosta

Gost je obvezan:

 • pridržavati se izvješenog kućnog reda u zakupljenoj smještajnoj jedinici, te surađivati s pružateljima usluga u dobroj namjeri
 • Predati osobne dokumente na uvid i zapis podataka
 • dovođenje više osoba nego je ugovoreno voucherom ili dovođenje nenajavljenih kućnih ljubimaca u smještajnu jedinicu nije dozvoljeno. U tom slučaju agencija će gostu otkazati boravak i naplatiti cjelokupni iznos ugovorenog aranžmana
 • tijekom boravka a najkasnije dan prije odlaska iz smještajne jedinice goste je obvezan u agenciji podmiriti nepodmirene račune ukoliko to nije obavio prije na dan odlaska gost je dužan dozvoliti iznajmljivaču pregled stanja unajmljenog smještaja te isti predati u stanju kakvom ga je zatekao na dan dolaska.

U slučajevima nepoštivanja ovih obveza, gost snosi odgovornost zbog nastalih troškova i odgovara agenciji za nastalu/učinjenu štetu.

 1. Rješavanje prigovora

Svaki gost – nositelj ugovora ima pravo prigovora zbog neizvršene ugovorene usluge. Ako su zakupljene usluge nepotpuno ili nekvalitetno izvršene, gost može zahtijevati razmjernu odštetu tako da priloži pismeni prigovor. Postupak u svezi s prigovorom:

 1. ukoliko gost na samom odredištu ne bude zadovoljan zatečenim stanjem, obvezan je odmah po dolasku o razlozima svog nezadovoljstva izvijestiti agenciju. U slučaju da gost nije u mogućnosti stupiti u kontakt sa agencijom, neodgovarajuću uslugu gost reklamira pružatelju usluga. Gost je obvezan surađivati kako sa predstavnikom agencije tako i s pružateljem usluga u dobroj namjeri kako bi se otklonili uzroci prigovora. Ako gost na samome mjestu ne prihvati ponuđeno rješenje prigovora koje odgovara rezerviranoj i uplaćenoj usluzi, agencija neće uvažiti naknadnu putnikovu reklamaciju niti će se smatrati obveznom na nju odgovoriti.
 2. ukoliko gost na samom mjestu ne bude zadovoljan zatečenim stanjem, te napusti objekt i samoinicijativno pronađe drugi smještaj, s tim da agenciji ne pruži šansu da otkloni uzrok njegovog nezadovoljstva, ili da mu eventualno pronađe zamjenski smještaj, takav gost ne može zahtijevati povrat novca niti uputiti tužbu za nadoknadom štete, bez obzira na činjenicu da li su njegovi razlozi bili opravdani ili ne.
 3. Ukoliko se opravdani uzroci nezadovoljstva ne mogu otkloniti, agencija se obvezuje pronaći zamjenski smještaj gostima. Najviša nadoknada po prigovoru može doseći iznos reklamiranog dijela usluga, a ne može obuhvatiti već iskorištene usluge kao ni cjelokupni iznos aranžmana. Ovime se isključuje pravo gosta na nadoknadu nematerijalne štete.
 1. Zaštita osobnih podataka

Putnik osobne podatke daje dobrovoljno. Osobni podaci putnika potrebni su u procesu realizacije tražene usluge. Isti će se koristiti i za daljnju međusobnu komunikaciju. Agencija se obvezuje da neće osobne podatke putnika iznijeti iz zemlje ili dati trećoj osobi, osim u svrhu realizacije tražene usluge. Iznimka od davanja osobnih podataka trećim osobama odnosi se na ugovaranje osiguranja od rizika otkaza i osiguranja od posljedica nesretnog slučaja i bolesti, osiguranja od rizika oštećenja i gubitka prtljage i dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu. Ukoliko putnik zaključi policu osiguranja osobni podaci proslijediti će se osiguravajućem društvu. Osobni podaci putnika čuvati će se u bazi podataka, sukladno odluci Uprave o načinu prikupljanja, obrade i čuvanja osobnih podataka. Stranka daje privolu da se njezini osobni podaci mogu koristiti u svrhu marketinških akcija agencije.

 1. Popusti

U slučaju paralelnih akcija popusti se ne zbrajaju. Popusti ne vrijede na last minute ponudu.

 1. Nadležnost suda

Ukoliko gost nije zadovoljan rješenjem agencije, ima pravo na sudsku arbitražu. Za takav slučaj ugovara se nadležnost suda u Zagrebu.

 1. Upozorenje

Uplatom akontacije gost u cijelosti prihvaća program i ovdje izložene uvjete pružanja smještaja posredstvom Arno rent-a.